5 asiaa, joista tiedät sinussa olevan yrittäjäainesta

5 asiaa, joista tiedät sinussa olevan yrittäjäainesta

posted in: Yrittäjyys | 0

 

En itse oikeastaan koskaan miettinyt, onko minussa yrittäjäainesta. En edes siinä vaiheessa kun perustin yrityksen. Se vain tuntui oikealta seuraavalta askeleelta.

 

Mutta nyt kun yhdeksän vuotta yrittäjänä toimineena ajattelen asiaa tarkemmin, on asioita, joista olisin (jos minulla olisi ollut parempaa tietoa) saanut varmistuksen, että yrittäjyys on minulle oikea juttu. Tässä viiden kohdan listani.

 

5 asiaa, joista tiedät sinussa olevan yrittäjäaineista

 

1. Olet monitaitoinen ja haluat olla mukana monessa

 

Sinulla on oma näkemyksesi siitä, miten haluat tehdä töitä. Tekisit mielelläsi pomosi työt, ottaisit henkilöstöhallinnon omiin käsiisi ja itse asiassa: muotoilisit uudelleen koko firman strategian. Haluaisit olla mukana asiakastapaamisissa, myynnissä ja palveluiden tuotannon ohjauksessa. Haluaisit tehdä päätöksiä omien arvojesi pohjalta, etkä tulla käskytetyksi.

 

Toisin sanoen, haluaisit tehdä monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Innostut monenlaisista työnkuvista ja olet monitaituri. Monitaituri kokee usein olevansa hyvä monessa mutta ei todella hyvä missään. Tunnistatko itsessäsi monitaiturin?

 

2. Sinulla on idea, joka saa sinut liekkeihin

 

Sinulla on idea tai se on aivan kielen päällä. Palat halusta päästä kehittämään ideaasi ja luomaan siitä itsellesi menestystuotteen tai -palvelun. Näet ympärilläsi jatkuvasti tarpeita, jotka ideasi ratkaisisi. Uskot täysillä näkemykseesi asiasta etkä pysty lopettamaan sen ajattelua. Ajat läheisesi hulluuden partaalle ideasi kanssa. Vietät sen kanssa ehkä kahdenkeskeisiä kahvitaukoja, joissa hymyilet onnesta itseksesi.

 

Kun puhut ideastasi tai sen aiheesta, innostut enemmän kuin mistään muusta. Silmäsi loistavat ja tunnet itsesi pidemmäksi, ryhdikkäämmäksi ja voimakkaammaksi. Itselläni on intomittari, jota seuraan joskus sokeastikin – jos jokin saa minut liekkeihin, olen varma että kyseessä on hyvä idea. (Toinen asia on sitten se, kannattaako kaikkia ideoita lähteä toteuttamaan. Erityisesti jos niitä tulee jatkuvasti uusia.)

 

Näet ideasi, unelmasi tulevaisuudessa. Sinulla on siis tulevaisuudesta oma visiosi, jota haluat toteuttaa. Yrittäjähenkinen on visionääri, joka näkee tulevaisuuden positiivisena ja sellaisena, johon voi itse vaikuttaa.

 

3. Ideasi toteuttaminen on sinulle tärkeämpää kuin taloudellinen turva

 

Tämä on iso juttu: sinulle ei ole elämässä tärkeintä säännöllinen palkka, jota palkkatyössä saisit, vaan se, että pääset toteuttamaan ideoitasi. Tiedät, että jos jäät toisen palkoilliseksi, et pääse toteuttamaan ideoitasi, käyttämään lahjojasi niin kuin sinut on luotu niitä käyttämään. (Et ehkä vielä näe tätä, mutta luota minuun, jokaisella on oma arvokas lahjansa.)

 

Lopulta rahan tuoma helpotus elämään ei korvaa sitä, että et pääse toteuttamaan ideaasi, unelmaasi. Toteuttamaan itseäsi.

 

4. Olet vastuullinen ja haluat, että työlläsi on merkitystä

 

Et halua tehdä ”vain jotain” rahan eteen, erityisesti jos koet, että työlläsi ei ole merkitystä. Jos siis et pääse tekemään työtäsi niin kuin haluaisit. Niin kuin itse asiantuntijana näkisit parhaaksi. Et voi sietää sitä, että joku perustelee huonosti tehdyn työn sillä, että ”on vain töissä täällä”.

 

 

Haluat, että työlläsi, sillä mitä teet päivästä toiseen, on merkitystä. Haluat tehdä vaikutuksen ympäristöösi, auttaa asiakkaita paremmin ja rakentaa palvelun, jolla on oikeasti merkitystä ihmisten elämään. Et siis halua tehdä töitä vain rahan takia.

 

Olet motivaatioherkkä, eli et pysty löytämään motivaatiota tehtävistä, joissa et pääse käyttämään omia kykyjäsi. Etkä vain saa itseäsi motivoitumaan turhanpäiväisistä hommista, joilla ei varsinaisesti ole merkitystä kenellekään. Tämä johtaa alisuorittamiseen, jolloin et sinä, eikä kukaan muukaan ole tyytyväinen siihen, mitä teet. Jos jäät tähän tilanteeseen, turhaudut, ehkä jopa masennut ja palat loppuun. Pahimmillaan itsetuntosi romahtaa ja katkeroidut työssäsi ja saat vieläkin vähemmän aikaan…

 

Yrittäjähenkisenä koet vastuuta tekemisistäsi. Ja vaikka kuinka yrität ja pidät itseäsi vastuussa, et pysty motivoitumaan turhasta työstä. Syy ei ole sinun, eikä kenenkään muunkaan. Kun olet yrittäjähenkinen, kaipaat kipeästi merkitystä sille, mitä teet päivästä toiseen.

 

5. Et pelkää epäonnistumista

 

Ensin kirjoitin viidenneksi kohdaksi ”et pelkää ottaa riskejä”, mutta sitten mietin tarkemmin. Jokainenhan pelkää, mutta yrittäjähenkinen ei anna pelolle periksi. Et siis pelkää ottaa riskejä, koska et pelkää epäonnistumista. Et jätä menemättä epämukavuusalueellesi, vaikka sinua pelottaisi. Olet siis valmis pistämään itsesi likoon, jotta saisit aikaan jotain.

 

 

Et pelkää avata suutasi silloin kun sinulla on idea tai haluat sanoa mielipiteesi. Et pelkää kokeilla jotain uutta tai muuttaa elämääsi radikaalisti. Uskallat, ja palat halusta, tehdä asiat eri tavalla kuin muut. Niin kuin itse näet parhaaksi.

 

Et myöskään pelkää aloittaa alusta. Olit missä elämäntilanteessa hyvänsä.

Comments

comments

Leave a Reply

Laske myös tämä: *