Älä ota sitä vakavasti: 7 vinkkiä iloisempaan bisnekseen (ja elämään)

Älä ota sitä vakavasti: 7 vinkkiä iloisempaan bisnekseen (ja elämään)

posted in: Mamaonbis Boost | 0

 

Syyskuun Mamaonbis Boost -tapahtuman asiantuntijana ja tämän artikkelin kirjoittajana Leena Siitonen (Hyvät Vibat), FM, henkisen kasvun ohjaaja ja näkijä, jonka esikoiskirja Lempeän elämän käsikirja säätäjille ilmestyy syyskuussa Viisas elämä -sarjassa.

 

Aika moni on viime aikoina havahtunut siihen, ettei yksinkertaisesti halua enää elää stressaavaa, tiukkojen aikataulujen rytmittämää kiireistä elämää. Olemme kyllästyneitä hermoilemaan, suorittamaan ja juoksemaan hiki hatussa paikasta toiseen. Ja ihan syystä: stressi ja kiire vievät helposti elämästä kaiken ilon ja kepeyden.

 

Vaikka teemmekin työtä sydämellä ja intohimolla, meidän on mahdollista ottaa vähän rennommin.

 

Useimmilla meistä on erilaisia mielikuvia siitä, miltä meidän itsemme ja elämämme tulisi näyttää. Ensimmäinen askel kohti rennompaa elämää voisikin olla luopua noista turhista kuvista ja malleista. Jo se riittää tekemään elämästä leppoisampaa ja hauskempaa. Usein vaadimme itseltämme ihan liikaa, arvostelemme itseämme turhan ankarasti ja koemme sitten riittämättömyyttä.

 

Anna itsellesi lupa olla epätäydellinen ja huomaa, miten kaikki sinussa huokaisee helpotuksesta.

 

Elämä muuttuu paljon rennommaksi, kun lakkaa tavoittelemasta täydellisyyttä ja alkaa hyväksyä itsensä sellaisena kuin on. Mitä jos et enää vertailisikaan itseäsi toisiin, vaan katsoisit sen sijaan ympärillesi ja huomaisit, ettei koko suuressa maailmassa ole ketään kaltaistasi. Wau!

 

Olet toki keskeneräinen, mutta samaan aikaan valmis mestariteos.

 

Arjen pyörityksessä meiltä tuppaa myös usein unohtumaan, että elämä on pohjimmiltaan seikkailu: mahtava tilaisuus leikkiä, nautiskella, hassutella ja viettää aikaa mukavien ihmisten kanssa. Lapsina emme juuri muuta tehneetkään. Leikimme kavereiden kanssa pihalla niin innoissamme, ettemme olisi millään malttaneet käydä välillä kotona syömässä. Äiti sai huutaa parvekkeelta monta kertaa.

 

Elämä voisi olla ainakin melkein yhtä hauskaa myös aikuisena! Saatamme tosin alitajuisesti uskoa, että leikkiminen vie aikaa tärkeämmiltä asioilta ja hidastaa menestymistämme: jos annamme itsellemme luvan seikkailla, pelleillä ja hölmöillä, emme enää ole vakavasti otettavia yhteiskunnan jäseniä tai päteviä työssämme. Todellisuudessa asia on aivan päinvastoin.

 

Seikkaileminen tekee elämästä hauskempaa ja jännittävämpää ja meistä itsestämme rennompia, tyytyväisempiä ja mukavampia.

 

Juuri työelämässä leikkimieltä sitä paitsi tarvitaan kaikkein eniten. Tehokkuutemme ei siitä kärsi, vaan paranee. Kun lakkaamme pingottamasta, meistä tulee avoimempia, luovempia, rohkeampia ja vähemmän takertuneita lopputulokseen. Kaikkien tavoittelema flow-tila, jossa saamme asioita kaikkein parhaiten aikaan ja koemme samalla suurta iloa ja innostusta, on keveydessään hyvin lähellä leikkiä.

 

Kun emme ota itseämme turhan vakavasti, olemme vapaita iloitsemaan työnteosta ja aikaansaannoksistamme ilman, että lannistumme niin kovin epäonnistumisista. Kun elämään suhtautuu seikkailuna, on paljon helpompi kokeilla erilaisia asioita, innostua uusista hankkeista, ottaa riskejä ja hypätä mukaan mielenkiintoisiin projekteihin. Mitä sitten, jos nyt menikin vähän pieleen? Seuraavalla kerralla voi taas kokeilla jotain uutta ja katsoa, mitä siitä seuraa.

 

Elämän – myös työn – on tarkoitus olla mukavaa, nautinnollista ja hauskaa.

 

Kun löydämme elämäämme ilon, leikin ja keveyden, kaikki sujuu helpommin. Asiat loksahtelevat kohdalleen kuin itsestään, ilman ponnistelua, stressiä ja tiukkaa vääntöä.

 

Jos elämä on hurjan tiiviisti aikataulutettua ja täyteen pakattua, leikkiminen saattaa unohtua kokonaan. Siksi sille on hyvä jättää tilaa. Aikuiselle leikkiminen voi tarkoittaa mitä tahansa turhaa, tuottamatonta ja höpsöä puuhastelua, josta nauttii.

 

Jatkuvan tavoitteellisen touhuamisen sijasta tarvitset siis aikaa tehdä mitä mieleen juolahtaa, höpötellä, hihitellä, pelailla, lueskella, istuskella puutarhassa tai puistossa tai vain olla ja ihmetellä.

 

 

Tämä on sinun kaunis ja arvokas elämäsi.

 

Heittäydy avoimin mielin uusiin seikkailuihin ja muista, että täällä on tarkoitus olla hauskaa. Jos pipo alkaa kiristää liikaa, mieti, oletko ollut itsellesi turhan ankara ja voisitko tehdä jotain toisin. Usein pienilläkin muutoksilla on yllättävän suuri vaikutus.

 

Seuraavat 7 vinkkiä auttavat tekemään työstä ja arjesta iloisempaa, rennompaa ja leppoisampaa.

 

1. Rauhoita aamut.

 

Sillä, miten aamunsa aloittaa, on suuri vaikutus päivään. Pyri nipistämään itsellesi edes pieni rauhallinen hetki aamuisin ennen arkipäivän rumban alkamista. Voit vaikkapa meditoida tai muuten hiljentyä, joogata, venytellä tai tehdä mielikuvaharjoituksia.

 

2. Lakkaa murehtimasta sitä, mikä meni pieleen ja keskity siihen, mikä onnistui.

 

Kiitollisuuspäiväkirja toimii aina: hanki kaunis vihko ja kirjoita joka ilta ennen nukkumaanmenoa muistiin viisi asiaa, joista olet sinä päivänä kiitollinen.

 

3. Lakkaa vertailemasta itseäsi toisiin.

 

Ole sen sijaan kiitollinen kaikesta siitä, mitä sinulla on, ja iloitse kaikista lahjoistasi, pienistä ja suurista. Ole ylpeä ainutlaatuisuudestasi.

 

4. Unohda hetkeksi tehtävälistat ja ole vain.

 

Irrottaudu säännöllisin väliajoin touhuamisesta ja jätä päivääsi tekemisen lisäksi tilaa vain olla ja nauttia elämästä. Maailma pysyy kyllä pystyssä, vaikka et koko ajan vahtisi.

 

5. Anna kenkää sisäiselle jäkättäjällesi.

 

Eikö sisäiselle kriitikolle kelpaa mikään? Näytä sille ovea ja korvaa se lempeällä, arvostavalla äänellä. Kielteisestä sisäisestä puheesta on täysin mahdollista oppia pois.

 

6. Lakkaa yrittämästä olla supernainen…

 

Ei ole mikään pakko pärjätä aina yksin. Mitä yrität todistella ja kenelle? Opettele pyytämään apua ja ottamaan sitä vastaan. Autathan itsekin mielelläsi muita. Avun pyytäminen on tutkijoiden mukaan merkki vahvuudesta, ei heikkoudesta.

 

7. …ja ole sen sijaan sellainen kuin olet.

 

Astu esiin täydellisyyden suojakuorien alta ja anna valosi loistaa maailmalle. Uskalla olla oma epätäydellinen itsesi. Se on paljon aidompi ja kauniimpi kuin ympärillesi rakentamasi hassut kulissit.

 

 

 

Leena Siitonen kirjoittaa, luennoi, ohjaa henkisen kasvun workshoppeja, kursseja ja iltoja sekä tekee auratulkintoja Iloinen Aura -yrityksessään Helsingin Vallilassa ja Skypen kautta. Hän haluaa auttaa ihmisiä muistamaan oman sisäisen viisautensa, ilonsa ja voimansa ja rohkaista heitä lempeästi luottamaan intuitioonsa. Leenan Rakas ihana minä -verkkokurssilla otetaan käytännön askelia kohti itsen hyväksymistä ja rennompaa elämää.

Tutustu Leenan auratulkintoihin, verkkokurssiin, workshoppeihin ja kirjaan.

Seuraa Leenan päivityksiä Facebookissa ja Instagramissa.

 

 

Comments

comments