Yrittäjä Kati Jaakonen – Hellapoliisi

Yrittäjä Kati Jaakonen – Hellapoliisi

 

En yleensä avaudu täysin ensitapaamisella, mutta Katin avoimuus on tarttuvaa. Tapaamme nyt ensimmäistä kertaa ja käymme heti asiaan: yrittäjän äitiys, yrittäjyys, Suomi, ihmiset, perhe, arki, elämä… Puhe rönsyilee ja asia juontuu toiseen, ajatus katkeaa (molemmilla), punainen lanka löytyy taas ja juttu jatkuu. Ymmärrämme toisiamme täysin, itkemme ja nauramme. Puhumme lähes kolme tuntia. Ihmisiä on kahdenlaisia, niitä jotka vievät energiaa ja niitä jotka tuovat. Hellapoliisin studiolta lähtiessäni oloni on riemukas.

 

Kati Jaakonen on kokki, yrittäjä ja äiti. Hänellä on neljä lasta, joista vanhin on kaksikymmentä ja nuorin kahdeksan. Yrittäjänä hän on toiminut vuodesta 2007. Nyt joulukuussa häneltä ilmestyy jo kuudestoista keittokirja. Seuraavakin on jo työn alla. Hellapoliisi.fi on yksi tunnetuimmista ruokablogeista Suomessa ja ensimmäisiä, joissa tuotettiin myös videoita. Hellapoliisi-blogin lisäksi Kati pitää Pinkki Pomppulinna -blogia.

 

Kun Kati perusti Hellapoliisi-blogin vuonna 2005, hänen neljäs lapsensa oli kuukauden ikäinen. Kahdeksan vuotta sitten. Blogissaan hän sai tehdä sitä, mitä rakastaa. Mutta menisi vielä pitkään, ennen kuin hän pystyisi tienaamaan työllään.

 

Noin puolentoista vuoden kuluttua blogin perustamisesta tuli ero, muutto ja täysi elämänmuutos. Katista tuli neljän lapsen yksinhuoltaja. Rahat olivat entistä tiukemmalla. Toiminimen perustaminen antoi mahdollisuuden tienata vähän, mutta rahat eivät kuitenkaan riittäneet palkanmaksuun. Jos joku, niin Kati tietää, millaista yrittäjä-äidin elämä on.

 

Katilta sain vahvistusta ajatukselleni siitä, että yrittäjä-äitejä pitäisi tukea enemmän. Kun Katin nuorimmasta lapsesta saama kotihoidontuki päättyi, hän lähti etsimään töitä, sillä kaikki yrityksen tulot menivät pakollisiin kuluihin ja maksuihin. Työvoimatoimistossa hän istui muiden työhakijoiden joukossa kuuntelemassa, miten monella eri tavalla työttömiä tuettaisiin työnhaussa: työttömyystuki, muuttoapu… Mutta koska Katilla oli toiminimi, häntä ei tuettaisi millään tavalla.

 

Yrittäjän täydellisen vapauden rinnalla kulkee täydellinen vastuu. Työttömän työnhakua tuetaan, mutta omassa yrityksessä itsensä työllistämistä ei. Vaikka hallitus on päättänyt, että työttömänä saa tehdä jonkin verran töitä menettämättä työttömyyskorvaustaan, niin ”ihan vähän” ei voi yrittää. Toki on olemassa starttiraha, mutta jos yritys on jo perustettu, on myöhäistä hakea sitä. Lopulta Kati sai töitä ja jatkoi elämäänsä äitinä, työntekijänä ja yrittäjänä, kunnes vihdoin pystyi siirtymään täyspäiväiseksi yrittäjäksi.

 

Kati on huippubrändääjä. Hän ei piilota yritystään vaatimattomuuteen, päinvastoin. Yrityksestään pitää olla ylpeä ja sitä pitää tuoda esiin. Vaatimattomuus yrittämisessä ei ole kaunista, vaan unohdettavaa. Luovana ihmisenä Kati on täynnä uusia ideoita, hän on avoin uusille tilaisuuksille ja hänellä on vahva intuitio niin ihmisistä kuin bisneksestä.

 

Ihan kaikille ei voi avautua, mutta joskus voi olla varma siitä, kenelle voi. Kuten Kati, luotan intuitiooni. Kati Jaakonen on harvinaisen lämmin, avoin ja aito ihminen. Yrittäjä-äiti, jonka tie ei ole ollut ruusuilla tanssimista, mutta erittäin opettavaista, antoisaa ja kasvattavaa. Täytyy olla kokenut kovia, jotta voi ymmärtää toisia.

 

Hellapoliisi-studiolla istuessani tajuan istuvani Kati Jaakosen unelmassa. Unelmassa, jonka hän on saavuttanut kovalla työllä ja tinkimättömyydellä. Unelmassa, jonka hän on todella ansainnut.

 

Nykyään lapset ovat koulussa ja päivät koostuvat kodin ja työn yhteensovittamisesta. Lasten asioita hoidetaan joskus päivisin ja illalla ajetaan harrastuksiin. Työtä sovitellaan näihin väleihin ja jatketaan yötä myöten. Intohimo työhön on se, jonka avulla hän jaksaa tehdä usein kahdeksantoistatuntistakin päivää. Mutta kalenteri on välttämätön, ja kuinkas sattuikaan, tämän vuoden kalenteri Katilla oli juuri päättymässä, eikä uutta ollut vielä hankittuna. Nyt on.

 

Vinkki: Hellapoliisi suunnittelee joka viikolle oman ruokalistan, jos haluat helpottaa elämääsi, poimi Plannerin viikkosuunnitteluaukeamalle valmiit ruokalistat Hellapoliisi-blogista.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Laske myös tämä: *