Miksi yrittäjä-äiti on ihanaäiti?

Miksi yrittäjä-äiti on ihanaäiti?

posted in: Yrittäjyys | 0

 

Äitienpäivä on sunnuntaina. Meillä sitä juhlittiin jo viikko sitten, koska muistin väärin. Puolustelisin itseäni, että olimme matkalla, muutimme ulkomaille, olin väsynyt, mutta ehkä totuus on, että olen vain tällainen.

 

Jos joku kysyy, miten selviän kaikesta lasten ja yrityksen kanssa, en osaa vastata. Mutta totuus on, että priorisoin. Julmasti. Teen asioita kiireellisyys- ja tärkeysjärjestyksessä. Joillekin tärkeiltä tuntuvat asiat jäävät valitettavasti kiireisempien ja vielä tärkeämpien jalkoihin.

 

Mutta syyllisyyttä tunnen koko ajan. Eniten siitä, että olen usein viimeisten joukossa hakemassa lapsia hoidosta. Järjestän synttärit viime tingassa, en huomioi riittävästi lasten kavereita enkä lapsille rakkaita päiväkotitätejä. En suunnittele lapsille hienoja asukokonaisuuksia. En ehdi leikkimään lasten kanssa riittävästi tai järjestämään vapaa-ajan rientoja tuttavaperheiden lasten kanssa. Olen usein kiireinen ja poissaoleva, väsynyt ja stressaantunut, ja lapset tietysti huomaavat sen.

 

Haluaisin olla kuten äidit, jotka kantavat päiväkotiin hienoja lahjoja ja lähettävät lasten synttärikutsut postitse hyvissä ajoin. Joiden lapset kulkevat oikeankokoisissa kauniissa vaatteissa ja joiden hiukset on ranskalaisesti letitetty. Jotka askartelevat ja leikkivät lasten kanssa nukeilla ja autoilla nauttien siitä itsekin. Mutta en ole.

 

Olenko sitten huono äiti?

 

Jos kovasti tätä mietin, en usko. Vaikka en ole täydellinen, osaan katsoa peiliin, kun lapset oikuttelevat. Joskus, kuten juuri nyt, pitää ottaa ryhtiliike äitinä. Kun kehun ja rakastan lapseni puhki, huomaan vaikutuksen saman tien. Kun lapselle rehellisesti kertoo, miten hieno ihminen hän on, voi muutoksen nähdä silmissä. Siksi sitä pitäisi muistaa tehdä useammin. Ja tietysti viettää kiireetöntä aikaa lasten kanssa.

 

Omia hyviä puoliaan äitinä on joskus vaikea huomata. Etenkin kun odotuksia on paljon, vertailu kovaa ja jopa äitien keskeinen kritiikki rajua. Koska kukaan muu ei meitä äiteinä kehu, niin täytyy listata omia syitään siitä, miksi juuri minä olen ihana äiti..?

 

Vaikka aina ei aikani lapsille riitä, niin joskus heittäydyn hulluttelemaan heidän kanssaan. Tanssimme sambaa, laulamme adelea, pelleilemme, kutittelemme ja juttelemme. Lapset ovat vielä pieniä, mutta yritän selittää heille asioita kuten kavereiden kanssa olemista, suvaitsevaisuudesta, empatiasta ja maailmasta.

 

En ole ehkä riittävän tiukka joissain asioissa, joten lapsemme voivat vaikuttaa melko villeiltä. Toisaalta, ovathan he aika innokkaita, vilkkaita, energisiä, teräviä ja uteliaita, eivätkä koskaan pysy paikoillaan, mutta ehkä juuri siksi ovatkin ihania. Vaikka aikaani menee ehkä liikaa ruoan laittamiseen, haluan, että lapset oppivat kotona tehdyn ruoan maun ja syövät terveellisesti. En silti syyllistä niitä, jotka oikaisevat tässä kohtaa.

 

Uskon, että jokainen äiti on omalla tavallaan ihanaäiti. Jos yksi käyttää aikaansa lasten kanssa askarteluun, toisella se voi mennä ruoan laittamiseen. Jos joku opiskelee kasvatusoppaat kannesta kanteen, toisella samat asiat voivat mennä ihan riittävästi sinne päin intuition pohjalta. Toisaalta, uskon, että parasta, mitä voisimme lastemme eteen tehdä, olisi joskus ottaa hetki itsellemme, rentoutua, nauttia elämästä ja palata lasten luo virkeinä ja hyvinvoivina.

 

Entä mitä erityistä yrittäjä-äideissä sitten on..?

 

Fakta on se, että vaikka yrittäjä-äiteinä olemme kiireisiä, aikataulut joustavat molempiin suuntiin. Emme ehkä voi tehdä töitä 16 tuntia päivässä, mutta voimme tehdä töitä aina silloin, kun lasten aikataulut siihen joustavat. Ja vaikka meillä ei aika aina riitä lapsille, voimme silti sitä heille vapaasti järjestää silloin kun tarvetta on. Jos lasten tarpeet joskus estävätkin meitä tekemästä töitä, niin toisaaltahan se on vain hyvä asia.

 

Miksi?

 

Koska lapset pitävät meidät kiinni elämässä ja joudumme välillä riistämään ajatukset työstä. Lapset muistuttavat meille, mikä on tärkeintä. Jo viisivuotias osaa sanoa äidille, kun äiti istuu koneella: ”Äiti! Ei AINA voi tehdä töitä!”. (Joskus tuntuu hassulta, miten paljon fiksumpia lapset voivat olla, kuin äiti.)

 

Me opetamme lapsillemme keinon elää vapaina ja riippumattomina. Koska yrittäjinä pistämme itsemme likoon ja joudumme vetämään itsemme äärirajoille, opimme paljon itsestämme ja maailmasta. Näin pystymme auttamaan myös lapsiamme kasvamaan aidoiksi, rohkeiksi ja yritteliäiksi ihmisiksi. Siksi yrittäjä-äiti on ihana äiti!

 

Ihanaa äitienpäivää kaikille ihanille yrittäjä-äideille!

 

Ihanaäiti on yhteisömme jäsenistä kummunnut kampanja suvaitsevaisuudesta, äitiyden ja erilaisten valintojen tukemisesta jakamalla kuvia ja tekstejä somessa #ihanaäiti -hästägiä käyttäen. Tue, älä tuomitse. Käy tykkäämässä Ihanaäiti Facebook-sivusta!

Comments

comments

Leave a Reply

Laske myös tämä: *