Miksi yrittäminen on luovaa työtä?

Miksi yrittäminen on luovaa työtä?

posted in: Yrittäjyys | 0

 

Joskus nuorempana ajattelin, että luovuus on jotain niin ihmeellistä, että vain harvat saivat siitä puhua. Itsensä luovaksi kutsuminen olisi sama kuin itsensä kauniiksi tai neroksi ylistäminen. Noloa!

 

Nykyään ajattelen, että kaikki me olemme omalla tavallamme luovia. Luovuus ei tarkoita sitä, että olet hyvä piirtämään tai virtuoosi jonkin soittimen soittamisessa. Luovuus voi näkyä monella tavalla ja sitä on eri asteista. Ja itseään saa ja pitääkin arvostaa, myös ääneen.

 

Kuinka ideat syntyvät?

 

Oletko koskaan lukenut kirjaa ”Kuinka ideat syntyvät”? Se on Jussi T. Kosken, Saku Tuomisen ja Ilkka Kärkkäisen kirjoittama luovan ajattelun käsikirja, söpö, ihana pieni neliskanttinen kirja siitä, mitä on luovuus ja kuka on luova. Se on pieni mutta suuri kirja.

 

Sen mukaan luovuutta on keksiä uusia tapoja tehdä asioita. Esimerkiksi luoda uusia tapoja selvitä arjesta tulematta hulluksi. Luovuutta on olla avoin kaikelle ja kaikille, olla intohimoinen omasta jutustaan ja halukas tekemään paljon työtä sen eteen.

 

Tämän luonnehdinnan mukaan kaikki yrittäjät ovat luovia ihmisiä. Yrittäjänä olet kehittänyt itse jotain uutta, kuljet omaa tietäsi ja teet asiat niin kuin itse näet parhaaksi. Luot itsellesi oikeaa tapaa tehdä työtä ja menestyä.

 

”Siihen (luovuuteen) ei liity mitään maagista. Luovaa ajattelua on etsiä tapoja, joiden avulla pitää siivota ainoastaan kerran viikossa. Luovuutta on keksiä, miten perheeltä kuluu viikottaisiin ruokaostoksiin vähemmän aikaa tai rahaa. Luovaa ajattelua on muuttaa tiliöintitapaa, jotta bujetoinnista tulee selkeämpää. Luovuutta on nähdä itsestään selvä, jota kukaan muu ei ole nähnyt.” Kuinka ideat syntyvät -kirja.

 

Luovuutta on eriasteista ja sitä voi käyttää hyväkseen monilla eri elämänalueilla. Jotkut maalaavat kauniita tauluja ja toiset tekevät vain todella hyvää ruokaa. Luovuus näkyy sillä alueella, jossa olet intohimoinen ja johon olet valmis käyttämään aikaa.

 

Ja mehän käytämme. Yritämme omissa yrityksissämme palavalla intohimolla, kattoon leijuttavalla innostuksella ja vuoria siirtävällä motivaatiolla! Eikö totta? Kun yritystoimintasi pyörii sinun intohimosi, lahjasi ja sisäisen palosi varassa, et voi epäonnistua!

 

Nyt, kun vuosia on takana, elämänkokemusta, oman itsen kanssa painiskelua, uskallan vihdoin sanoa olevani luova. Osaan vihdoin myös itsetuntoni kehittymisen myötä antaa arvoa muille, sen viemättä mitään pois itseltäni. Uskon, että oma tapani tehdä asioita on minulle juuri se oikea. Luotan siihen, että löydän oman tieni.

 

Jätä ajattelulle aikaa – merkitse se kalenteriin!

 

Luovuuteen kuuluu kirjan mukaan ristiriitaisuus, ja siksi tänään kirjoitan tehokkuuden vastakohdasta. Tai ei, oikeastaan asiasta, joka mahdollistaa tehokkuuden. Oikeanlaisen tehokkuuden.

 

Kirjoitin itselleni muistiin artikkeli-ideoita, yksi niistä oli ”miten voit olla ajattelematta mitään”. Aina kun näen tuon sotkuisesti kirjoitetun lauseen paperilla, aivoni rentoutuvat. Aivan, olisi IHANAA olla hetki ajattelematta mitään. Nyt, kun olen juuri lanseerannut tämän uuden konseptini, olen puristanut aivoni äärimmilleen. Nautin tästä, mutta pään tyhjentäminen olisi nyt välttämätöntä. Ei meditointia turhaan yrittäjille suositella. Välillä on hyvä tyhjentää mielensä, sillä se luo tilaa uusille, paremmin kiteytyneille ajatuksille. Itselleni hyvä keino on neulominen, se on täydellinen vastapaino ajattelutyölle.

 

Mutta vielä hetkeksi takaisin kirjaan. Sen neljäs luku saa minut hymyilemään: ”Ajankäytön järkevä suunnittelu on luovuuden elinehto.” NIIN ON! On muuten mahtavaa lukea juttuja, jotka tukevat omia ajatuksia! Kun siis puhun tehokkuudesta, tarkoitan aina sitä, miten voit tehokkaasti luoda itsellesi aikaa laiskotella. Tai ajatella. Ajattelu ei ole laiskottelua, mutta voi näyttää siltä. Toisin sanoen siis: ajankäytön suunnittelu on luovaa työtä. Asioita pitää opetella tekemään eri tavalla ja varaamaan ajattelulle aikaa kalenterista!

 

”Jos esimiehesi ei tätä hyväksy, valehtele. Kutsu sitä (ajattelua) joksikin muuksi. Joksikin hyväksyttäväksi. Esimerkiksi asiakirjojen arkistoinniksi.” Kuinka ideat syntyvät -kirja.

 

No, onneksi yrittäjinä meillä ei tätä ongelmaa ole. Tämä oli vaan niin hauska ajatus, että halusin sen jakaa kanssasi. Mehän jätämme itsellemme aikaa ajatteluun, eikö niin?

 

Olisi aivan mahtavaa kuulla ajatuksiasi tästä, joten kommentoithan! Millä tavalla sinä olet luova? Mitä uusia tapoja sinä olet arkeesi tai yrittämiseen kehittänyt?

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Laske myös tämä: *