Minä ensin!

Minä ensin!

posted in: Vieraskynä | 0

Tämän vieraskynän kirjoittaja on Sanna Iranta, Hidastamon yrittäjä ja luova, erilaisiin mindfulness-menetelmiin perehtynyt hyvinvoinnin moniammattilainen.

 

Uuden yrittäjän oppaassa on kuvattu ”10 askelta menestykseen” portaikkona. Viimeisellä portaalla lukee Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi.  On hienoa, että siitä muistutetaan, mutta se on väärässä paikassa.

 

Etenkin me naiset (ja yrittäjä-äidit) annamme usein muiden tarpeiden mennä omiemme edelle. Aina ei tietenkään ole näin, mutta tervettä itsekkyyttä olisi kiva nähdä enemmän.

 

Välillä yrityksen ja lasten tarpeet ovat akuutteja. Mutta niiden hoitaminen käy paljon kevyemmin jos on ihan ensiksi huolehtinut itsestään oikein hyvin. Siteeraan tuttua lentokoneviisautta: ”Laita happinaamari ensin itsellesi ja sitten vasta lapselle”. Vertaus sopii muillekin kuin perheellisille. Millainen yrittäjä, ystävä, aviomies, hoitaja tai bussikuski on ihminen, joka ei riittävästi huomioi omia tarpeitaan? Ainakin äksy, väsynyt tai stressaantunut.

 

Laita itsesi ykköseksi!

 

Nöyristä suomalaisista tämä tuntuu vähän epämukavalta. Eikö itsen ykköseksi laittaminen ole liikaa? Itsestä huolehtiminen nähdään hemmotteluna tai itsekkyytenä. Hienot asiat täytyy erikseen ansaita työllä. En tarkoita minä ensin -asenteella myöskään etuilua tai töykeilyä. Vaikka olisi tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä ei silti tarvitse talloa toisten varpaille. Itsen rakastaminen on eri asia kuin itserakkaus.

 

Kirjoitan tätä yhtä lailla itselleni kuin teille. Varsinkin lapsen saannin jälkeen jo kertaalleen opittu omista tarpeista huolehtiminen jäi taka-alalle.

 

Lapsen päiväunilla teki ensin kaikki muut hommat ja sitten rentoutui jos ehti.

 

hemmotteluNykyään aloitan jälkemmäisellä. Olen vielä siirtymävaiheessa hoitovapaalta yrittäjäksi, joten lapsen päiväunet ovat parasta työskentelyaikaa. Ensin joskus meditoin, joskus venyttelen hetken, ja sitten hoidan työt. Harmittaa paljon vähemmän jos joku työ jää kesken, kuin jos en olisi ehtinyt itse hengähtää.

 

Omat kehon viestit levon tarpeesta tunnistaa nykyään myös aiemmin. Ehkä hälytystila on koettu riittävän monta kertaa. Toivon. Ennaltaehkäisy on tässäkin asiassa paljon helpompaa kuin tulipalojen sammuttelu. Jos roihahtaminen on jo ehtinyt tapahtua, ota se viestinä miten ehkäistä se tulevaisuudessa.

 

Mitä itsestään huolehtiminen sitten on? Ainakin omien tarpeiden kuuntelua ja sitä hemmotteluksikin kutsuttua. Sinun ei tarvitse herätä viideltä joogataksesi tai lähteä lasten nukkumaan menon jälkeen leffaan. Itsensä kuunteleminen voi olla esimerkiksi sitä,  että sopivan hetken tullen heittäydyt olo-/työhuoneen lattialle loikomaan, huokaiset syvään ja kysyt: ”Mitä tarvitsen juuri nyt?”.

 

Se voi olla nokoset, se voi olla vesilasi, venyttelyä. Tai jostain isommasta haaveilua, mitä tarvitset tulevaisuudessa. Se voi olla tietysti se viinilasikin.

 

Hemmottelun taas ei tarvitse olla kliseisesti kasvohoito, viinilasillinen tai kylpyläviikonloppu. Se voi olla yhtä hyvin avun pyytäminen kotitöihin. Harrastukset ja liikunta ovat hyvä juttu, mutta pienimuotoinen hidastaminenkin* voi olla merkityksellistä.

 

Screen Shot 2014-09-06 at 11.36.10 AMVaikka oman unelmatyön tekeminen on osa itsestä huolehtimista, silti pitäisi olla mahdollisuus laiskotella ja harrastaa ihan muuten vaan. Ajan löytäminen hyvän olon luomiselle voi tuntua hankalalta, mutta lupaan, se kannattaa! Voit aloittaa lounastaukosi nokosilla tai pyytää kaverin lastenaltaaseen kun itse vesijuokset. Voit varata kalenteriin kohdan ”vaihtuva oma kiva juttu”.

 

Mieti siis tänään

•    miten rentoudut
•    mistä saat energiaa
•    milloin ja miten kuuntelet tarpeitasi
•    ja miten järjestät näitä hetkiä itsellesi?

 

Jos tämä tuntuu haasteelliselta, mietin mielelläni ratkaisuja kanssasi. Lähetä minulle meiliä (hidastamo at gmail com) tai yksityisviesti Hidastamon Facebook-sivuilla. Ja te muut, jakakaa itsestä huolehtimisen vinkkinne kommenteissa inspiraatioksi meille kaikille!

i

i

 

photo credit: photolupi via photopin cc
photo credit: Viola’s visions ◕‿◕❤ via photopin cc

Comments

comments

Leave a Reply

Laske myös tämä: *