Miten pääset eroon tehottomasta ajankäytöstä?

Miten pääset eroon tehottomasta ajankäytöstä?

posted in: Vieraskynä | 2

Tämän vieraskynän kirjoittaja on helsinkiläinen Eveliina Lindell, joka valmistuu ammattijärjestäjäksi huhtikuussa 2014. Hän on kiinnostunut mm. lapsiperhearjesta, yrittäjävanhempien jaksamisesta ja tehokkaasta työskentelystä vapaa-ajan lisäämiseksi. Lue Eveliinan blogia osoitteessa www.golightly.fi.

 

Katsoin viime viikolla Pelasta perheemme, Supermarjo! -sarjan toisen osan, jossa kosmetologi-yrittäjä Johannan perhe kärsi äidin työnarkomaniasta. Yksi syy siihen, että epäröin ryhtyä yrittäjäksi on oman ajankäytön suunnittelun vaikeus. (En tykkää puhua “ajanhallinnasta”, koska aikaa ei yksinkertaisesti voi hallita.) Pelkään, että joko tykkään työstäni niin paljon, etten pysty lopettamaan sen tekemistä, tai että toimeentuloni vaatii pitkien päivien tekemistä.

 

Yrityksen ensimmäiset vuodet ovat kuitenkin useimmiten ne haastavimmat – samaan aikaan kun omat lapset ovat pieniä ja tarvitsevat vanhempiaan paljon.

 

Periaatteessa yrittäjä laatii omat aikataulunsa, mikä helpottaa lapsiperhearkea, kun ei tarvitse noudattaa ulkopuolisten sanelemia työvuoroja. Yrityksen ensimmäiset vuodet ovat kuitenkin useimmiten ne haastavimmat – samaan aikaan kun omat lapset ovat pieniä ja tarvitsevat vanhempiaan paljon. Asiakkaiden, päivähoidon ja puolison aikataulut täytyy myös ottaa huomioon. Voi ruuhkavuodet sentään!

 

Tee to-do-listan rinnalle have-done- ja not-to-do-listat

 

Tänä talvena olen opiskellut uutta ammattia, käynyt aikaavievää yrittäjyyskurssia, suunnitellut liiketoimintaa ja hoitanut kotona 1- ja 5-vuotiaita lapsia. Olen istunut yhdistysten ja taloyhtiön palavereissa ja kokouksissa. Miksi minusta silti tuntuu siltä, etten ole saanut mitään aikaan? Olen kehittänyt perinteisen To do -listan rinnalle kaksi muuta työkalua. Ensimmäinen on Have done -lista ja toinen Not to do -lista. Kerron jälkimmäisistä hieman lisää.

 

Have done -listalle kirjataan asioita, suuria ja pieniä, joita on tehnyt päivän aikana.

 

hassut-viisaritHave done -listalle kirjataan asioita, suuria ja pieniä, joita on tehnyt päivän aikana. Tähän ei kannata käyttää kuin viitisen minuuttia joko illalla tai seuraavana aamuna. Jos kokeilet, uskallan luvata että listalle kertyy aika paljon kaikenlaista. Itse asiassa teemme päivän aikana paljon asioita, emme vain osaa arvostaa kaikkea. Eritysesti kotityöt kuten ruuanlaitto, tiskaus, pyykinpesu, siivous ja lasten kanssa oleminen eivät koskaan lopu. Listaa kannattaa pitää 1-3 viikkoa kerrallaan. Uuden jakson voi aloittaa taas, jos tuntuu siltä ettei muka saa mitään aikaiseksi.

 

Joskus etäisyyden ottaminen on parasta, mitä voit harrastuksellesi antaa.

 

Not to do -listalle voi asettaa lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita tai huonoja tapoja, joista haluaa päästä eroon. Esimerkiksi, jos sinun on vaikea kieltäytyä sekä aikaa että energiaa vievistä luottamustoimista, listan avulla voit muistuttaa itsellesi ettet seuraavana vuonna ole käytettävissä niihin. Kun pidät taukoa ikäväksi velvollisuudeksi muuttuneesta lempiharrastuksesta, et pala loppuun. Joskus etäisyyden ottaminen on parasta, mitä voit harrastuksellesi antaa. Pidä varasi, ettei aikasi täyty muilla jutuilla, jotka antavat enemmän kuin ottavat. Käytä tunnit viisaasti.

 

Säännöstele netinkäyttöäsi

 

Jos haluat päästä eroon esimerkiksi sähköpostin tai Facebookin vilkuilemisesta vähän väliä, voit asettaa itsellesi sääntöjä niiden suhteen. Esimerkiksi “ei sähköpostia ennen lounasta”, “ei Facebookia yli puolta tuntia päivässä” tai “24 tunnin some-paasto viikonloppuisin”. Nettiselaimiin on saatavilla myös esto-ohjelmia, jotka rajoittavat määrittelemilläsi verkkosivuilla surffailua. Voit palkita itsesi esimerkiksi kolmen viikon putken jälkeen, jos olet onnistunut vakiinnuttamaan uuden, paremman tavan. Jos repsahdat, laskeminen aloitetaan alusta.

 

Omien ajattelutapojen ja rutiinien muuttaminen ei ole helppoa, mutta asettamalla konkreettiset tavoitteet, seuraamalla niiden saavuttamista ja keräämällä ympärillesi tukijoita onnistuminen on todennäköisempää.

 

Supermarjolta en vielä ole oppinut käytännön tapoja yhdistää työ ja perhe, toivottavasti niitä tarjoillaan tulevissa jaksoissa. Vai olisiko viisainta käyttää tuokin tunti hyödyllisemmin?

Comments

comments

2 Responses

  1. Milla Havanka
    | Vastaa

    Hyviä ajatuksia. Tuohon have done -listaan on olemassa kiva pieni sovellus, jos tykkää sellaisista: idonethis. Sovellus lähettää joka päivä sähköpostin ja kysyy, mitä tuli tänään tehtyä. Saavutuksiaan voi katsoa jälkeenpäin netissä.

    • Anja Kadziolka
      | Vastaa

      Kiitos vinkistä Milla!

Leave a Reply

Laske myös tämä: *