Mitä bisnesnaisen vaatekaapista tulisi löytyä?

Mitä bisnesnaisen vaatekaapista tulisi löytyä?

posted in: Vieraskynä | 0

Tämän vieraskynän kirjoittaja on muotiviikkojen stailauskilpailun voittaja meikkaaja-stylisti Sohvi Nyman. Hän kouluttaa työkseen etikettipukeutumista sekä opettaa korkokenkäkävelyä. Sohvin kädenjälki näkyy myös monissa lehti -ja mainoskuvissa. Lisää tietoa stylistipalveluista löytyy Sohvin sivuilta www.sohvinyman.fi

 

Bisnespukeutumisesta tulee usein mieleen tiukka liituraita jakkupuku-look. Kyllä, se on osa bisnespukeutumista, mutta vain osa. Bisnespukeutuminen on hillittyä tyylikkyyttä, selkeitä värejä ja tietynlaista kurinalaisuutta. Laatuun ja materiaaleihin kannattaa panostaa. Yleisesti pukeutumisessa on hyvä huomioida oma vartalotyyppi ja värimaailma. Kun lähdetään hankkimaan bisnespukeutumisen ykkösvaatetta eli jakkupukua, kannattaa suunnistaa hyvään liikkeeseen.

 

Klassinen jakkupuku, joka kestää

 

Jakkupukua sovittaessa tulee huomioida seuraavat asiat: hartialinjan istuvuus, oikea hihan pituus, jakun pituus, jakun malli omalle vartalolle. Jakkupukumuoti vaihtuu harvoin, joten laadukkaaseen pukuun kannattaa panostaa. Jakun kaveriksi kannattaa valita kotelomekko, hame sekä housut samasta mallistosta, jos se vain on mahdollista. Huolla jakkupukusi säännöllisesti pesulassa, niin se kestää pidempään. Siisti ja tyylikäs ulkonäkö on kunnioitus myös asiakkaalle, jota olet tapaamassa.

bisnespukeutuminen

 

Kaapista olisi hyvä löytyä pari tummaa jakkupukua sekä yksi vaaleampi kesäkäyttöön. Mustaa ei kuitenkaan välttämättä kannata valita, sillä musta väri sopii vain 12% suomalaisista.

 

Vaatekaapista tulisi löytyä hyvin istuva jakkutakki sekä siihen sopivat suorat housut ja puolihame. Jakkupuvun ilmettä on helppo muuttaa erivärisillä kauluspaidoilla sekä pukeutumispaidoilla. Kauniit ja hillityt korut ja huivit ovat myös sallittuja. Kaapista olisi hyvä löytyä pari tummaa jakkupukua sekä yksi vaaleampi kesäkäyttöön. Mustaa ei kuitenkaan välttämättä kannata valita, sillä musta väri sopii vain 12% suomalaisista. Parempia vaihtoehtoja ovat tumma ruskea, harmaan eri sävyt sekä tumma sininen.

 

Jakkupuku voi olla yksivärinen tai siinä voi olla esim. liituraitakuosi. Jakun hihan oikea pituus on 1-1,5cm ranneluun alapuolelle. Hartialinjan pitää istua hyvin ja ryhdikkäästi. Kaikkien nappien on mentävä kiinni, eikä jakku saa kiristää vaan siinä pitää pystyä työskentelemään. Kauluksista löytyy erilaisia vaihtoehtoja. Niissä ei ole mitään yhtä sääntöä, yksi pitää herrainkauluksesta, toinen shaalikauluksesta, kun taas joku suosii kauluksetonta jakkua.

 

 

Vähintään kolmet suorat housut

 

Kaapista olisi hyvä löytyä kahdet yksiväriset ja yhdet kuosilliset esim. liituraitaiset housut. Yhdet housut voivat olla villasekoitetta, sillä ne ovat lämpimät talvella. Yhdet taas puuvilla/pellavaa, sillä ne ovat ilmavat ja rennot kesällä. Housujen tulee istua hyvin lantiolta ja vyötäröltä sekä lahkeen laskeutua kauniisti. Taskut eivät saa irvistää. Vaikka housuissa on taskut, niihin ei ole tarkoitus tunkea tavaraa.

 

Vartalotyypistä riippuen lahje voi olla kapea tai leveä. Prässit tuovat virallisuutta sekä pidentävät ja hoikentavat. Housuostoksilla housut jalassa pitää istua sovituskopin tuoliin ja katsoa peilistä, miltä ne näyttävät ja tuntuvat. Vyötärö ei saa kiristää eivätkä myöskään alushousut saa näkyä. Laita myös ne kengät jalkaan, joita aiot housujen kanssa käyttää. Lahkeen tulee laskeutua kauniisti kengän päälle, eikä se saa roikkua maassa. Uppslakit (käännökset lahkeissa) sopivat harvoille, sillä ne lyhentävät ja leventävät.

 

Farkut eivät kuulu bisnespukeutumiseen. Joskus farkkujen käyttö on sallittua ns. yhdistelmäasuna rennoissa tilanteissa. Tällöin tummien farkkujen kanssa yhdistetään jakku, kauluspaita/pukeutumispaita, mahdollisesti kaulakoru tai huivi ja asuun sopivat kengät. Vaaleat farkut eivät koskaan ole edustusfarkut, ne kuuluivat vapaa-aikaan. Caprihousut (polvimittaiset housut) ovat jonkin verran tehneet tuloaan bisnespukeutumiseen. Mikäli caprit on valmistettu samasta kankaasta kuin suorat housut, voit käyttää niitä kesällä loafereiden ja kauluspaidan kanssa. Farkkucaprit eivät sovi bisnestapaamiseen.

 

Pohkeen paksuimpaan kohtaan päättyvä hame ei ole eduksi kenellekään ja sitä kutsutaan ns. tanttapituudeksi.

 

Juuri oikean pituinen puolihame ja pari kotelomekkoa

 

Kynähame on bisnespukeutumisen ykköshame. Se sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kaikkien vartalolle kynähame ei kuitenkaan ole imartelevin vaihtoehto, joten hame voi olla myös hieman A-linjainen. Pusero laitetaan mieluiten hameen sisälle. Näin luodaan vyötärö ja tasapainotetaan vartalon mittasuhteita. Hameen oikea pituus on polveen. Kun hameen helma päättyy säären kapeimpaan kohtaa se pidentää ja hoikentaa. Toisille kapein kohta on polven päällä ja toisilla hieman polven alla. Pohkeen paksuimpaan kohtaan päättyvä hame ei ole eduksi kenellekään ja sitä kutsutaan ns. tanttapituudeksi. Myöskään täyspitkä nilkkoihin asti ulottuva hame ei kuulu bisnespukeutumiseen.

 

Kotelomekkoja olisi hyvä olla ainakin kaksi kappaletta. Yksi virallinen ja toinen rennompi. Kotelomekon voi pukea jakun kanssa. Rennommissa tilanteissa siisti ja istuva neuletakki korvaa jakun. Kotelomekkoa voi käyttää kesät talvet ja ilmettä on helppo muuttaa sukkahousuilla, kengillä, koruilla ja huiveilla. Kotelomekko voi olla hyvin niukkalinjainen tai hieman A-linjainen. Rennompi kotelomekko voi olla kietaisumallinen, se myös luo tiimalasifiguurin ja sopii jokaiselle vartalolle.

 

Kauluspaitoja, pukeutumispaitoja ja neuleita!

 

Kauluspaitoja olisi hyvä olla useampi. Klassisen kauluspaidan väri on puhtaan valkoinen. Valkoinen heijastaa valoa kasvoille ja siihen voi yhdistää mitä tahansa muuta väriä. Rennompia kauluspaitoja löytyy myös esim. kietaisumallisia, pystykauluksia ja pitsisomisteisia. Kauluspaitaa valitessasi napita paita kokonaan kiinni ja tarkista, että napit eivät pingota rintojen kohdalla. 1-2 ylintä nappia jätetään auki. Harva tarvitsee mustaa kauluspaitaa, joten panosta valkoisiin paitoihin ja hanki muutama värikäs.

 

Akryylipaidat kannattaa jättää kaupan hyllylle, sillä niihin kerääntyy nyppyjä nopeasti.

 

Pukeutumispaitoja tarvitaan toimivassa vaatekaapissa aina. Pukeutumispaita on linjakkaasti istuva laadukas T-paita. Se on helppo yhdistää housujen tai hameen kanssa ja pukea jakun alle. Pukeutumistoppi toimii kauluspaidan alla, jos tuntuu että paidasta kuultaa läpi. Laadukkaita neuleita voi myös käyttää. Neuleen tai neuletakin voi pukea kauluspaidan päälle, myös slipoverit toimivat hyvin. Panosta villasekoiteneuleeseen, silkkiin ja cashmiriin. Akryylipaidat kannattaa jättää kaupan hyllylle, sillä niihin kerääntyy nyppyjä nopeasti.

 

Asusteita, ja useammat kengät!

 

Screen Shot 2014-01-23 at 2.40.08 PMKiiltävät sukkahousut ovat aina tyylikkäät. Ihonväriset toimivat aina. Sukkahousut voivat olla hieman omaa ihoa tummemmat. Sukkahousut voivat olla myös mustat, tummanharmaat tai tummansiniset. Vältä pukemasta paksuja mustia sukkahousuja mustan hameen ja jakun kanssa, sillä se luo hautajaistunnelman. Jos haluat talviaikaan käyttää hametta voit pukea paksut sukkahousut ja saapikkaat. Kuviosukkahousuilla saat nopeasti muutettua hameen ilmettä.

 

Valitse sellaiset korot, millä pystyt kävelemään. Tärkeää kengissä on myös hyvä lesti, ettei jalka väsy. Kenkiä voi vaihdella päivän aikana.

 

Kengät kertovat ihmisestä kaiken. On sanomattakin selvää, että kylmään vuodenaikaan käytetään erikseen sisä- ja ulkojalkineita. Samoja kenkiä ei kannata käyttää joka päivä, sillä kenkä väsyy. Kengät ovat asuste ja niissä saa olla pieniä yksityiskohtia sekä väriä. Mikäli on kyse tiukasta bisnestapaamisesta ovat mustat nahkakengät turvallisin vaihtoehto. Avokkaita voi käyttää niin housujen kuin hameen kanssa. Nilkkureita käytetään housujen kanssa. Saapikkaat sopivat niin housujen kuin hameenkin kaveriksi. Korot ovat aina naiselliset ja saavat sääret näyttämään hyviltä. Valitse sellaiset korot, millä pystyt kävelemään. Tärkeää kengissä on myös hyvä lesti, ettei jalka väsy. Kenkiä voi vaihdella päivän aikana. Hameen ja mekon kanssa korkokengät ovat aina paras vaihtoehto, housujen kanssa voit laittaa tyylikkäät ballerinat tai loaferit.

 

Jakkupuvun päälle ei voi pukea tuulitakkia. Kannattaa hankkia laadukas villakangastakki sekä trenssitakki. Niillä pärjäät vuodesta toiseen.

 

Värikästä vai ei?

 

Bisnespukeutumisen värimaailma on selkeä ja klassinen. Musta, harmaan sävyt, tumman sininen, tummansuklaan ruskea ja valkoinen ovat perusvärejä. Niitä voi piristää pehmeillä pastelliväreillä. Voimakkaiden värien kuten punaisen käyttö on myös sallittua, mutta siihen ei kannata pukeutua päästä varpaisiin. Asusteilla on helppo tuoda väriä ja vaihtelua ilmeeseen.

 

Vaikka bisnespukeutuminen vaatiikin tietynlaista tiukkuutta, niin naisellisuutta voi silti korostaa pukeutumalla mieluummin mekkoon kuin housuihin ja käyttämällä asusteita. Kannatta käyttää kasvojen lähellä vaaleita värejä ja suosia tummia värejä alaosassa. Varsinkin musta saa talven kalpean ihon näyttämään väsyneeltä. Siisti meikki ja kampaus ovat piste iin päälle. Jos ostoksilla käynti tuottaa tuskaa, silloin voit turvautua stylistin palveluihin.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Laske myös tämä: *