Oletko aikaoptimisti?

Oletko aikaoptimisti?

posted in: Ajanhallinta | 3

 

Yrittäjä-äiti on mestarijonglööri. Hän miettii jatkuvasti, miten saisi enemmän aikaan lyhyemmässä ajassa ja mitä tehtäviä voisi hoitaa samanaikaisesti. Hampaita ei voi pestä samaan aikaan kun juo kahvia, mutta lasta voi pukea samalla kun syö aamiaista, ruokaa voi laittaa samalla kun kirjoittaa ja tyhjentää pyykkikonetta ja puhelimessa voi puhua, no, melkein missä vain. Aika juoksee vauhdilla, itse on juostava kovempaa.

 

Aikaoptimisti ehtii hoitaa vielä yhden homman ennen seuraavaa palaveria. Hän on innokas tyyppi, joka saa paljon aikaan.”

Gloria 11/2013

Aikaoptimismista kirjoitetaan uudessa Gloria-lehdessä. Siinä haastatellun työelämän valmentajan Christina Forssellin mukaan aikaoptimisti uskoo pystyvänsä tekemään päivän aikana todella paljon ja täyttääkin kalenterinsa tehtävillä. Kaikki tyhjät hetket on täytettävä hyödyllisellä tekemisellä. Kääntöpuolena on kuitenkin se, että kun aikataulun vetää liian tiukalle, aikaoptimisti on usein myöhässä ja on taipuvainen uupumaan.

 

Kun kiire on jatkuvaa ja tehtäviä liikaa, on vaikea keskittyä niistä mihinkään. Tämä aiheuttaa stressiä ja vaikeuttaa pysähtymistä, jos siihen jossain välissä olisikin aikaa. Siksi moni kotiäitikin kertoo, että ei pysty nukkumaan päiväunia, vaikka siihen olisikin lasten päiväunien aikaan mahdollisuus. Kiireen keskellä ei ole helppo yhtäkkiä pysähtyä.

 

Huolellisesta kalenterin päivittämisestä on puhuttu kyllästymiseen asti, mutta aikaoptimisti ei tunnu ottavan tätä opikseen. Hänelle tekisi erityisen hyvää merkitä yhteen ja samaan almanakkaan paitsi sovitut tapaamiset myös ne työt, jotka on tarkoitus saada tiettynä aikana valmiiksi. Gloria 11/2013

 

”Yhteen samaan almanakkaan työt ja tapaamiset.” Juuri tähän tarkoitukseen Mamaonbis Planner on suunniteltu! Siinä voi tehtävät listata, priorisoida ja jakaa päiville. Plannerin yksi tavoite onkin saada päivien ylibuukkaaminen loppumaan ja saada realistinen näkemys siitä, mitä pystymme yhden päivän, tai yhden viikon, aikana saamaan aikaan.

 

Vaikka aikaoptimisti haluaa saada paljon asioita tehtyä ja järjestääkin itsensä liemeen täysin vapaaehtoisesti, ei se ole hänestäkään hauskaa. Hän joutuu jatkuvasti stressaamaan sitä, ehtiikö seuraavaan tapaamiseen tai saako tehtävän valmiiksi dead-lineen mennessä.

 

Aikaoptimisti, palauta itsesi maan pinnalle näin!

 

1. Priorisoi viikon ja päivän tehtävät.

2. Jaa kalenteriin ensin ne, mitkä täytyy hoitaa.

3. Varaa kalenteriin puoli tuntia enemmän aikaa kaikkeen, mitä arvioit päivän aikana tekeväsi.

4. Huomioi tehtävien keskelle myös tauot ja palautumisaikaa.

5. Merkitse kalenteriin palaverit JA niihin matkustamiseen kuluva aika.

6. Sano itsellesi ”ei”, jos yli-innokas aikaoptimisti sinussa pyrkii pääsemään valloilleen.

7. Mieti päiväsi koostumusta ja kirjaa päivä- ja viikkorutiinisi ylös.

 

Odotatko malttamattomana jo Mamaonbis Planneria? Niin minäkin. Siksi olenkin superinnoissani, kun voin nyt kertoa: Plannerin aineisto on tänään lähetetty painoon! Toivottavasti saamme viimeistään ylihuomenna mallikappaleen käsiimme ja pääsemme tarkistamaan sitä. Kunhan tilatut materiaalit ovat saapuneet, Planneria aletaan painaa! Esittelen Plannerin mahdollisimman pian videoina ja kuvina, kunhan saan sen käsiini!

 

Mutta tunnistitko itsesi aikaoptimistiksi? Miten se sinulla ilmenee ja mitä näistä opeista aiot ottaa käytäntöön? Kerro tässä alla kommenteissa!

 

Comments

comments

3 Responses

 1. Karla Nieminen
  | Vastaa

  Tuo puoli tuntia enemmän varaaminen eri tehtäville pitää ehdottomasti ottaa käyttöön. Jotenkin, aikaoptimistina ja ajoittain ei-relistisena sellaisena, usein tulee ajateltua, että kaikki sujuu juuri niin kuin on suunniteltu ja sitten joku pieni muutos aiheuttaa myöhästymisiä 🙂

  • Anja Kadziolka
   | Vastaa

   Kiitos kommentista Karla, kauheintahan mitä voisi tapahtua on se, että on joskus ”luppoaikaa”. Itselleni harvoin käy niin. Artikkelissa sanottiin, että vaikka tuota luppoaikaa tulisi, niin sen sijaan että kaivaa tietokoneen esiin, käyttäisikin sen vaikka huulien punaamiseen. 😉

 2. Hanna
  | Vastaa

  Mutta toisaalta aikaoptimisti pystyy myös olemaan todella tehokas asioiden hoitamisen suhteen. Kun moni vasta kääntää aamulla tyynyä, aikaoptimisti on jo laittanut sämpylätaikinan kohoamaan. Samoin aikaoptimisti saa monetkin asiat aivan tolkuttoman hyvin rullaamaan olemalla vain sinnikkään optimistinen ja kertomalla hankalassakin paikassa, että ”kyllä tämä onnistuu, teet vain noin ja näin ja katsos – homma hoituu”. Aikaoptimisti saa monesti vauhtia myös muihin ihmisiin, vaikkakin joskus ihan hengästymiseen asti.

Leave a Reply

Laske myös tämä: *