Tietoisuushaaste – 5 keinoa löytää tasapaino kiireenkin keskellä

Tietoisuushaaste – 5 keinoa löytää tasapaino kiireenkin keskellä

posted in: Mamaonbis Boost | 0

 

Maaliskuun Mamaonbis Boost -tapahtuman asiantuntijana ja tämän artikkelin kirjoittajana Jonna Huomo, läsnäololähettiläs, mindfulness-ohjaaja, mindstone.fi.

 

Arki haastaa kieltämättä melko usein. Perusasiat ovat aika lailla kunnossa ja ilon aiheita on monessa muodossa. Kunhan aikaa vain olisi enemmän. Olisipa aikaa myös itselle… Yrittäminen ja intohimoinen itsensä toteuttaminen vaatii veronsa ja perhekin tarvitsee osansa. Syyllisyys melkein kroonistuu ja tuntuu että tarvitsisi olla monessa paikassa yhtä aikaa. Ja kierrokset tuntuvat kasvavan ja pää humisee. Aina välillä on tunne, ettei mikään riitä. Joskus se menee siihen, että yöllä ei nukuta.

 

Tähän on mahdollista saada helpotusta. En voi poistaa meneillään olevia haasteita tai arjen kuormia, mutta lupaan että muutamilla yksinkertaisilla keinoilla ja ripauksella viitseliäisyyttä, voit saada lisää tasapainon tunnetta elämään. Hektinen arki ja elämä on usein kuitenkin yksi parhaimmista elämän jaksoista. Sitten mummona ainakin tuntuu niin. Näin olen kuullut.

 

Muista, että sinä olet tärkeä. Sinun vointisi ja fiiliksesi vaikuttavat niin moneen asiaan ja ihmiseen. Pystyt ehkä myös samaistumaan siihen, että aika monia tulee autettua ja monen hyväksi tehtyä erilaisia asioita. Mutta kuinka usein huomaat sen, mitä itse tarvitsisit? Kuinka usein pysähdyt huomaamaan mitä on meneillään omassa kehossa ja mielessä juuri nyt? Keskeytäpä lukeminen ja sulje silmät ja huomaa millainen olo on nyt.

 

Yksi oleellisimmista asioista oman arjen tasapainottamiseen on tietoisuus siitä mitä on. Huomaa että olet juuri nyt ja tässä, elämä on tässä näin. Tämä on sinun elämäsi ja sinulla on oikeus ja velvollisuus nauttia siitä. Katsetta ei tarvitse kääntää pois niistä asioista, jotka vaativat korjaamista, mutta voisit ihan tarkoituksella katsella enemmän siihen, mikä on hyvin. Se mihin kiinnität huomiota, vahvistuu.

 

Ja läsnäolojumpalla vahvistat hyvän olon lisäksi tarkkaavaisuutta, muistia ja keskittymiskykyä. Tulet kivalla tavalla vahvistaneeksi kehon tervettä hermosto- ja hormonitoimintaa. Samalla lientyvät stressihormonipitoisuudet ja elämä jotenkin kirkastuu.
Mutta miten sitä sitten muistaa kun on niin paljon kaikkea ja kiirekin? 

Tässä viisi keinoa.

 

1. Käytä erilaisia työkaluja muistuttamaan juuri käsillä olevasta hetkestä. Sinulla on monta aistia, joilla voit havainnoida elämää. Näet, kuulet, tunnet, haistat, maistat…. Keskity aistimaan ja pysähdy hetkeksi. Katsele vaikka ikkunasta näkyvää puuta, sen oksia, rungon kaarretta. Kuule linnun laulu, sen rytmi, sävy. Maista päiväkahvin aromikas maku, tunne sen lämpö kitalaessa ja kielellä. Välillä voit leikitellä aistiokokemuksen kanssa. Voit kuvitella itsesi juuri avaruudesta tipahtaneeksi etkä ole koskaan esim nähnyt kukkaa. Nyt ihmettelet sitä uteliaana ensi kertaa. Mitä kaikkea näet siinä…

 

2. Älä yritä hallita elämää tai aikaa. Arjen hallintaan ja kiireen kesytykseen opetellaan välillä erilaisia ajanhallintakeinoja. Asioiden suunnittelu, rytmitys ja aikataulutus ovat näppäriä juttuja, mutta lähtökohtaisesti aikaa ei voi hallita. Mitä paremmin osaa yhdistellä järjestelmällisyyden ja toisaalta elämän yllätyksellisyyden ja eräänlaisen heittäytymisen aineksia, sitä vaivattomammin arjesta tuntuu selviävän. Pidä itsesi ”kurissa” mutta muista elää. Huomaa sattumukset ja elämän yllätykset. Jos elät liian jäykästi ja kurinalaisesti, saattaa elämän järjestämät positiiviset yllärit ja tasapainottajat jäädä huomaamatta.

 

3. Järjestä itsellesi ja arkeesi lyhyitä ”läsnäolon hetkiä”. Päätä huomata oma oleminen vaikka aistien avulla säännöllisesti. Ehkä voit aamuisin tuntea oman seisoma-asentosi ja kehosi kun peset hampaita. Huomaat hammastahnan tuoksun, tunnet harjan ikenissä ja hampaissa, tunnet lattian lämmön jalkojen alla…… Ehkä voit illalla sänkyyn mentyä tuntea patjan allasi, lakanan kosketuksen iholla, kehon painon patjalla…. Ehkä päätät katsoa lastasi hoidosta haettuasi. Ihailla tuota Sinulle niin rakasta ja nauttia yhdessä olemisesta. Suot teille yhteisen pienen hetken, ennen kuin tarvitsee huolehtia arjen askareista.

 

4. Hengitä. Huomaa että hengität. Huomaa se useamman kerran päivässä. Viet huomion hengitykseesi ja voit vaikka tarkkailla mitä kehon osia se juuri nyt liikuttaa. Missä asti hengitys nyt tuntuu? Hengittäminen on terveellistä…

 

5. Huomaa jalat. Elämä pyörii paljon päässä. Itselleni yksi tärkeimpiä tasapainottajia äärimmäisen stressaavassa työarjessa oli ehdottomasti jalat! Vie huomio säännöllisesti jalkoihisi, kauas päästä. Tunne varpaat, päkiät, kantapäät. Tunne jalkapohjat vasten lattiaa. Tunne kaikki tuntemukset, aistimukset jaloissasi. Huomaa miltä lattia tai maa jalkojen alla tuntuu. Havaitse lämpötilat ja tuntumat.

 

Puhu muille siitä, että etsit tasapainoa elämääsi. Tipauttele arkeesi ”muistijälkiä”, vaikkapa esineitä, jotka nähdessäsi muistat että hengität. Kuvia jääkaapin oveen, pieniä kiviä taskuihin, kaunis kukka aamiaispöytään, tekstinpätkä kylppärin peiliin…

 

Suosittelen myös työpäivän lomaan pientä pysähtymistä. Pikkukävely puistossa, yksi hyvä biisi tarkkaavaisesti kuunnellen, hengityksen tarkkailua 1-5 min, vartalon kiertoa ja venytystä, silmät kiinni jalkojen tuntemuksia havainnoiden 1-5 min. Tässä lyhyt ohjattu harjoitus, jonka voit tehdä lounaan jatkoksi tai ennen keskittymistä vaativaa tehtävää:
Pidä huoli. Sinusta. Sä olet huippu!

 

Tule mukaan 27.-31.3. Tietoisuushaasteeseen Mamaonbis Facebook-ryhmään!

Comments

comments

Leave a Reply

Laske myös tämä: *