Tämän vieraskynäkirjoituksen on kirjoittanut ihmissuhdetaitokouluttaja & DI Karla Nieminen Jäänmurtajat Oy:stä (http://www.jaanmurtajat.fi). Hän haluaa kertoa ihmisille, miten elämästä voi nauttia entistä enemmän treenaamalla ihmissuhdetaitojaan entistä paremmiksi. Karlan blogi löytyy osoitteesta http://jaanmurtajat.blogspot.fi
Tuntuuko suuryrityksen viisikymppisten setien kanssa yhteyden löytäminen hankalalta? Oletko vahingossa kokouksien lomajuttuja kertova suupaltti? Tässä kirjoituksessa kerron sinulle, miten annat pätevän vaikutelman, saat asiat hoitumaan ja voit nauttia urastasi enemmän. Tarkastelussa ovat erityisesti leikkipuistossa äitinä ja yritysmaailmassa asiantuntijana toimimisen erot. Molemmat maailmat voivat opettaa paljon toisilleen, ja molempien pelisäännöt on hyvä osata. On hyvä muistaa, että toimintatapojen lisäksi myös ulkoiset asiat vaikuttavat paljon pätevän vaikutelman antamisessa.
Suuri osa tämän kirjoituksen vinkeistä on peräisin mahtavasta kirjasta Kiltti tyttö ei pääse pomoksi – 101 tapaa hävitä miehelle (Lois P. Frankel). Kirja kertoo ystävällisesti naisten yleisimmistä uravirheistä ja myös paremmista toimintatavoista. Suosittelen kirjaa lämpimästi sukupuolesta riippumatta kaikille, jotka haluavat oppia näyttämään pätevyytensä ja tietää lisää yritysmaailman käytännöistä.
Kolme tämän kirjoituksen vinkkiä ovat lyhyesti:
1. Säästä muiden aikaa
2. Rajoita välillä empaattisuuttasi
3. Aja rohkeasti omaa etuasi
Säästä muiden aikaa
Busineksessa on usein hyvä vaihtaa tapaamisten aluksi yleiset kuulumiset yhteistyökumppaneiden kanssa. Mukava keskustelu ja rento ajanviete eivät kuitenkaan ole työn pääasia, vaan projekteja tulee suunnitella, kauppoja clousata tai tavaraa saada liikkeelle. Aina on kymmenen muuta asiaa odottamassa tekijäänsä, kun yksi projekti tai palaveri loppuu. Leikkikentällä tilanne on usein toinen: Vekarat tekevät hiekkakakkuja, ja vanhemmat voivat keskenään puhua kaikenlaisesta maan ja taivaan väliltä. Minnekään ei hetkeen ole pakottava kiire, ja kiipeilytelineeseen nojaavalta Ville-Valtterin isältä lomamatkan yksityiskohdista kysyminen on kohteliasta.
Yritysmaailmassa olet arvostettu ja ammattilainen, kun pyrit tehokkuuteen ja muiden ajan säästämiseen. Tee useimmat päätökset ilman varmistuksen kysymistä tai gallupin suorittamista. Esitä ideasi mahdollisimman pitkälle vietyinä ehdotuksina, ja sisällytä tarpeelliset päivämäärät ja linkit sähköposteihisi. Kun haluat jotakin tai sinulla on jokin mielipide, niin tuo se suoraa esille, äläkä vie kymmentä minuuttia palaverista turhaan kiertelyyn ja kaarteluun. Jos oleelliset asiat on saatu sovittua, niin päästä ihmiset muihin hommiin, äläkä jää tarinoimaan pilkunpaikoista tai unelma-asunnoista. Usein lopputuloksen kannalta paras päätös on nopea päätös.
Rajoita välillä empaattisuuttasi
Useimmiten empaattisuus ja muiden rohkaiseminen ovat valtavia vahvuuksia. Näissäkin voi kuitenkin mennä liiallisuuksiin, varsinkin työelämässä. Aina muita pää kenossa myötäilevä ymmärtäjä ei anna vahvaa ja vastuuhenkilöksi sopivaa kuvaa. Pidä välillä eriävä kantasi, ja kiinnitä huomiota kehonkielesi sekä äänensävysi jämäkkyyteen. Älä myöskään esittele itseäsi liian tuttavallisesti tyyliin “Mää oon Emppu”, vaan kuten ystävällinen ammattilainen: “Hei, Emilia Korhonen, kaapelien ostokonsultti Stealsteelistä”.
Jos tuot muutamia virheitäsi silloin tällöin esiin, luot rentoa tunnelmaa, rohkaiset muita hyväksymään heidän pikkumokansa ja annat itsestäsi aidon kuvan. Jos taas tuot aina kaikki kommelluksesi esille ja jutustelet niistä jatkuvasti kaikkien kanssa, annat helposti itsestäsi osaamattoman ja tohelon vaikutelman. Et itsekään haluaisi työpaikallesi myötäilevää räpeltäjää, vaikka sellainen voikin olla ihan kiva kaverina.
Aja rohkeasti omaa etuasi
On luonnollista, että jokainen ihminen miettii paljon itseään ja omaa etuaan. Olemme jokainen itse itsellemme hyvin eri asemassa kuin muut henkilöt. Toiset tulee ottaa huomioon ja heiltä voi olettaa hyvän yhteistyöasenteen, mutta ei kannata odottaa, että joku toinen huolehtisi sinun asemastasi työelämässä itseäsi enemmän. Säästyt paljolta mielipahalta, kun et odottele muilta palkintoja, vaan pidät omana vastuunasi itsesi positiivisesti esiin nostamisen. Monille meistä tulee lapsuudesta suuri kunnioitus erityisesti isähahmoja kohtaan: vanhemmat miehet koetaan helposti ylimmiksi auktoriteeteiksi, joille ei esitetä omia mielipiteitä ja joilta tavoitellaan varmistusta omalle itsekunnioitukselle. Tiedät oikeasti paljon asioita paremmin kuin muut, varsinkin omat asiasi.
l
l
Tämä oman etusi ottaminen vastuualueeksesi tekee myös tehtävänjaon projekteissa selkeäksi: kaikkien ei tarvitse yrittää ajaa koko ajan kaikkien asioita, vaan jokainen tuo esiin oman näkökulmansa oma-aloitteisesti ja suoraan. Samalla, kun lopetat muiden syyllistämisen omasta asemastasi, kannattaa lopettaa myös jatkuva toisten asioihin puuttuminen. He pääosin ovat vastuussa omista jutuistasi ja sinä omistasi. Valitse taistelusi, sillä joka asiaan sekaantuva ei saa lopulta mitään aikaan.
Pidä aina itsestäänselvyytenä, että saat vähintään samat edut kuin muut asemassasi olevat. Hinnoittele itsesi rohkeasti asiantuntijuutesi mukaan. Tuo omat onnistumisesi ja ideasi esille, mieluiten asiakasyrityksen edun kautta. Itsestäsi ammattimaisesti vastuunotto säästää myös kaikilta aikaa.
Miltä nämä vinkit kuulostavat sinusta? Auttoiko jokin tietty kohta erityisesti tai oletko jostakin eri mieltä? Kaikki kysymykset, kommentit ja palautteet ovat erittäin tervetulleita.
Erinomaista & pätevää vuotta 2014!
Parhain terveisin,
Karla Nieminen, karla@jaanmurtajat.fi, http://jaanmurtajat.blogspot.fi
photo credit: wolfpix via photopin cc
photo credit: Vermin Inc via photopin cc
Leave a Reply